Istoria tapetului

O scurtă istorie a tapetului și a altor curiozități

Într-adevăr doar pe scurt

Înainte de a începe

Înainte de a vorbi despre tapet și despre istoria acestuia, ar trebui să facem un mic ocol și să începem cu modelul și ornamentul. Acestea sunt elementele cheie pentru dezvoltarea tapetului. Deci bun venit în epoca de piatră! Pe atunci, acum 40 – 30 000 de ani, omul a început pentru prima dată să decoreze obiecte. Astăzi probabil că nu vom putea afla motivația reală din spatele unui astfel de comportament, dar oamenii de știință cred că nu a fost determinat din punct de vedere estetic și că motivele au fost mai degrabă ritualice.

Primul model

Cele mai vechi modele cunoscute au fost formele „X” sau „V” formate din liniuțe, triunghiuri, poligoane, curbe și cercuri. Prin multiplicarea și succesiunea acestor modele simple s-au născut primele ornamente. Era o simplă geometrie decorativă. Apropo, cuvântul „ornament” provine din latinescul „omare”, care înseamnă „împodobire”. Ornamentul izolat nu funcționează, el capătă sens doar atunci când este folosit pe un obiect sau material.

Invenția hârtiei

Invenția hârtiei a fost vitală pentru producția de tapet. Am sărit în timp direct la anul 105 d.Hr. în China. Deși chinezii și-au păstrat bine secretul de fabricare a hârtiei, ea a ajuns în cele din urmă în Orientul Mijlociu și de acolo s-a răspândit în secolul al XII-lea în toată Europa.

Tapet precursori

În Evul Mediu oamenii atârnau pe perete piele aurita. Acesta a fost numit Cuir de Cordoue (însemnând „din Córdoba“). Scopul său nu a fost doar de a decora camera, ci și de a asigura izolarea față de zidurile medievale din piatră rece. Un alt predecesor de tapet au fost tapiseriile. Tapetul din hârtie era de fapt un înlocuitor mai ieftin pentru tapiseriile fanteziste, iar Cuir de Cordoue era rezervat clasei superioare bogate.

Tapet pictat

Tapetele nu au fost tipărite la început, au fost mai degrabă pictate manual. Aici istoria ne poate da deja nume – a fost Jean Bourdichon, pictor și iluminator francez, care a pictat 50 de role de hârtie cu îngeri pe un fundal albastru pentru Ludovic al XI-lea al Franței în 1481. Sfârșitul secolului al XV-lea a văzut apariția utilizării imagini de fundal din hârtie pentru decorare. Au fost folosite nu numai pentru pereți, ci și ca căptușeli pentru dulapuri și biblioteci.

Epoca tiparului

Una dintre cei mai implicați în spatele boom-ului tapetului a fost familia Papillon din Franța. Jean Papillon, care este considerat inventatorul tapetului cu model, a fondat prima fabrică și în 1688 a produs prima tapiserie din hârtie. Fiul său Jean-Michel Papillon, celebru gravor, a început să folosească modele de bloc sculptate manual în modele continue, care a fost obositoare și costisitoare, dar această tehnică a fost încă folosită pe scară largă pe tot parcursul secolului al XVIII-lea.

Dominatie franceza si engleza

Condiția esențială pentru producerea tapetului cu repetare a modelului a fost o industrie de imprimare dezvoltată. Acesta poate fi găsit în principal în Anglia și Franța. Jean-Baptiste Réveillon, comerciant de mercerie și hârtie, a început în 1753 să importe tapet din Anglia în volume mari. A fost un succes uriaș și nici nu a ezitat să investească zestrea soției sale în propria producție. Și o decizie bună a fost, marca lui Papier bleu d’Angleterre a fost atât de populară încât până și pereții reședinței Marie Antoinette au fost decorați cu tapetul lui și a devenit un furnizor regal exclusiv. Imaginile lui de tapet erau râvnite de elită și erau semnul prestigiului. După Revoluția Franceză a trebuit să fugă în Anglia, unde și-a deschis o nouă fabrică. Și astfel Anglia a devenit din nou liderul mondial în industria tapetului.

În sfârșit o rolă de tapet imprimată!

Să stăm o vreme în Anglia. În secolul al XVII-lea tipărirea era un lucru obișnuit aici, foile tipărite în bloc separat fiind abandonate ca fiind învechite. Datorită englezilor, lumea a văzut nașterea primei role de tapet, fabricate în 1830. Costurile de producție s-au redus considerabil și tapeturile s-au răspândit peste tot – chiar și în camerele copiilor. Dar prima mașină de făcut tapet a fost în Franța. Regele francez Ludovic al XVI-lea a emis un decret în 1778 care cere ca lungimea unei role de tapet să fie de aproximativ 34 de picioare, ceea ce este de aproximativ 10 m (astazi standardul european este de 0,53 x 10,05 m). Poate că nu au fost încă rulate, totuși.

Timpuri moderne

În secolul al XIX-lea, tapetul este produs în masă, iar tehnologia încetează să mai fie un subiect de interes. Numărul de materiale folosite crește constant odată cu progresul tehnologiei. Tapetul devine accesibil pe scară largă pentru toată lumea. În Cehia, boom-ul tapetului a început în anii 70-80. Tapetul a fost realizat dintr-o hârtie subțire și lipit direct pe pereții de beton. Cine a încercat să le îndepărteze nu va uita niciodată zgârierea fără sfârșit și fără speranță.

Astăzi puteți alege dintre tapetul din vlies, vinil, țesătură sau vechiul tapet pe bază de hârtie. Ele diferă în proprietăți și mod de lipire. Principalul criteriu de alegere este designul lor și datorită printului digital posibilitățile sunt nelimitate.

Motive din istoria tapetului

Renaştere

Textilele au servit drept inspirație pentru motivele florale simetrice. La acea vreme, în principal nordul Italiei era locul de unde veneau tendințele. Alte modele au fost inspirate de ornamente, așa cum se vede pe picturile și mozaicuri moresque. În Anglia motivele populare erau portretele strămoșilor și stema.

Stil baroc

Tapetul cu imitație de textură din lemn a fost în curând înlocuit cu modele mai populare inspirate de natură, care erau atât fastuoase, cât și somptuoase, în culori bogate. Ca inspirație au servit brocartul de mătase și tapiseriile care înfățișează scenele de vânătoare. Modele englezești imitate textile: broderie și dantelă. Imitațiile de stuc și marmură erau, de asemenea, foarte frecvente.

Baroc târziu

Lush tipic baroc a fost cumva înmuiat, înlocuit de lejeritate și grație. Foarte populare au fost modelele de flori colorate și, de asemenea, ornamentele chinezești au fost imitate pe scară largă. De asemenea, au apărut florile albe stilizate, motivul vazei și un nou model „rocaille” – forma de scoici stilizată. Culorile îndrăznețe transformate în nuanțe pastelate.

Secolul al XIX-lea – al XXI-lea

Multe stiluri de artă diferite sunt reflectate în imaginile de tapet: Art Noveau, Art Deco, Bauhaus, funcționalism, pop art și op art. Desigur, tendințele tapetului nu au fost influențate doar de artele plastice și există nenumărate modele, materiale și culori.

Curiozități

Tapet în aer

În 1783, tapetul produs de Réveillon a fost folosit pe primul balon cu aer cald de către frații Montgolfier. A fost lansat la Versailles și a fost un eveniment destul de mare.

Tapet chinezesc

Din secolul al XVII-lea chinezii au desenat pe hârtie albă de dud florile, păsările, copacii, stâncile și pagodele tipice. Deși imprimarea era binecunoscută, lucrarea manuală și originalitatea era totuși preferată. Aceste imagini de fundal, importate în Europa și America, erau foarte prețuite și scumpe.

Cuie de cupru

Tapeturile nu au fost lipite direct pe pereți în secolul al XVII-lea, mai degrabă au fost lipite mai întâi pe pânză care a fost lipită pe strecurătoare de lemn fixate de pereții nefinisați cu cuie de cupru. Pentru a le ascunde, a fost folosită o foaie orizontală îngustă de tapet elegant. Deși unghiile nu mai sunt folosite, chenarele de tapet sunt încă populare.

Tapet pentru tavan

Acest lucru nu a fost neobișnuit, deoarece pe tavan tapetul va dura mult mai mult decât pe pereți. S-au păstrat destul de multe (de exemplu tapetul de la Christ’s College din Cambridge). Au fost folosite încă din secolul al XVI-lea și cel mai comun decor a fost imitația lemnului și a ornamentelor sculptate.

Pedeapsa cu moartea

În Anglia tapetul a fost atât de popular încât în ​​1712 a fost introdusă taxa de tapet, ca și pentru alte articole de lux și importul a fost interzis. Funcționarii începeau să marcheze fiecare foaie cu o etichetă de protecție înainte de a lipi, adăugând încă una după ce aplicau direct la domiciliul clientului. Oamenii au încercat să se sustragă la acest regulament și să economisească banii, așa că au avut tapetul pictat la case înainte de a lipi și ar fi falsificat și etichetele. Situația a escaladat astfel încât în ​​1806 marca de protecție contrafăcută a fost pedepsită cu pedeapsa cu moartea!
Sursa:  Autor Jan Slovák  lavmi.cz  lavmi.com